De Sint Janskerk of Nieuwstadskerk in Zutphen

De kerk van Sint Jan de Doper (ook wel St. Janskerk dan wel Nieuwstadskerk genoemd) is een van de oudste van het bisdom Utrecht. De kerk is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het stadsdeel Nieuwstad. Dat was ooit een autonome stad ten noorden van de al bestaande oude stad. Stichter was graaf Otto de Tweede (1227-1271). De exacte datum is niet bekend, maar men denkt dat dit rond 1250 moet hebben plaatsgevonden.
Net als een markt behoorde een kerk tot de eerste voorzieningen van de nieuwe stad. De kerk wijdde Otto aan de maagd Maria, maar omstreeks 1561 dook ook de heilige Nicolaas als patroonheilige op. In een koopakte uit 1272 wordt de kerk voor het eerst vermeld. Na de reformatie werden de kerken verdeeld over de aanhangers van de nieuwe religie.


Aanvankelijk werd de kerk niet voor kerkdiensten gebruikt, maar in 1645 besloot het stadsbestuur de kerk weer bruikbaar te maken, maar dan voor de hervormde eredienst. De Franse revolutie predikte godsdienstvrijheid.
Bij de inval van de Fransen in Nederland werd die ook in praktijk gebracht en mochten katholieken weer praktiseren. Orgel, preekstoel, banken, ijzer en houtwerk weer uit de kerk verwijderd. De kerk fungeerde daarna eerst als veldhospitaal en later als garnizoensbakkerij. Uiteindelijk werd hij in 1809 weer aan de katholieken toegewezen.


De kerk verkeerde echter in deplorabele toestand en het herstel kostte een aanzienlijk bedrag.
Op 12 december 1816 werd de kerk weer plechtig ingewijd. Vanaf dat tijdstip was Sint Jan de Doper de patroonheilige en werd de kerk ook naar hem genoemd: St. Janskerk . In 1819 had orgelbouwer Timpe al voor een nieuw orgel gezorgd en in 1834 werd een nieuw hoogaltaar gebouwd. In 1863 schonken de parochianen een nieuwe preekstoel en in 1897 schonk een rijke weduwe de kerk het huidige Maria-altaar, ontwerp van Mengelberg .
De kerk onderging in die periode een gedaanteverwisseling richting neogotiek, met bloemversieringen en andere decoratiemotieven in de gewelven (polychromering).

Na de 2e wereldoorlog, in 1952, werd dit weer volledig tenietgedaan. Met een laag lichtgrijze chloor-rubberverf werden in een keer alle tierlantijnen weggevaagd en ontstond uiteindelijk een troosteloze ruimte. De laatste restauratie , een proces van 1981 tot en met 2004, maakte de kerk tot wat hij nu is. Een lichte sacrale ruimte met een uitstekende akoestiek, buitengewoon geschikt voor vieringen en het houden van klassieke concerten. Vanaf 1 januari is de kerk door het bisdom Utrecht aangewezen als Eucharistisch Centrum van de nieuw gevormde parochie der H.H. 12 apostelen

Openstelling:
De openstelling voor 2019 is van 11 mei tot en met 28 september op de zaterdagen van 11:00 uur tot 15:00 uur.
Tijdens de Open Monumentendagen is de kerk ook open op zaterdag 14 september van 11:00 tot 15:00 uur en op zondag 15 september van 13:00 tot 16:00 uur.Vieringen:
Elke zondag om 10.00 uur wordt in de St. Janskerk Eucharistie gevierd. Gedetailleerde informatie over deze viering, alsook over de overige vieringen in deze kerk vindt u op de website van de parochie HH. Twaalf Apostelen: www.12apostelen.nl onder het blokje Vieringen en Kerkradio
.
Adresgegevens:
Nieuwstadskerksteeg 2,
7201 NH  ZUTPHEN

Bereikbaarheid:
Bij openbaar vervoer:
NS station aan noordzijde verlaten en hierna linksaf tot de kruising nadert, oversteken en na tientallen meter aan uw rechterhand vindt u de kerk.

Per auto:
gebruik de routeplanner van de ANWB: